|
|
|
|
|
DENİZLİ (İHA) - Güney Koreli 30 kişilik sağlık ekibi, 1950-1954 yıllarında Kore'de savaşan Türk askerlerine vefa borçlarını ödemek için Türkiye'ye geldi. Güney Koreli doktorlar Denizli'deki Kore gazileri, gazi ve şehit yakınları ile maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti vermeye başladı.
Türk Kore Kültür Derneği ile Muharip Gaziler Derneği tarafından organize edilen çalışma çerçevesinde, Güney Koreli 30 kişilik sağlık ekibi Denizli'ye geldi. Muharip Gaziler Derneği Denizli Şubesi'ni adeta küçük bir hastaneye çeviren Güney Koreli sağlık ekibi, Kore'de savaşan gaziler, gazi ve şehit yakınları ile maddi durumu iyi olmayan vatandaşları sağlık kontrolünden geçirdi.
Tercümanlar aracılığıyla önce hastaların sağlık sorunlarını dinleyen Güney Koreli doktorlar, daha sonra teşhis ve tedavilere geçti. Zaman zaman duygulu anların yaşandığı sağlık taramasında, Kore Savaşı'nda cephede ağır yaralanan ve tedavi için Japonya'ya gönderilen gazi İsmail Hakkı Nohutçu, Koreli sağlık ekibinin kendilerine yaptığı yardımı sevinçle karşıladıklarını belirterek muayene oldu. Türk Kore Kültür Derneği Başkanı Durk Park Yong, Türkiye ile Güney Kore arasında Kore Savaşı'nın 50. yılı dolayısıyla yapılan çalışmalar çerçevesinde, Türkiye'de bulunan Kore gazileri, yakınları ve yoksullara sağlık hizmeti vermeyi düşündüklerini ifade ederek, "Bu hizmetimizin amacı, en zor dönemlerimizde Kore'ye gelerek kanlarını akıtan ve bize yardım eden gazilerimize minnettarız. Bu gazilerimize ve yakınlarına vefa borcumuzu ödemek için buradayız. Sonra hep birlikte dünyaya yardım etmeyi hedefliyoruz" dedi.
Güney Koreli doktor Seung Hyeon You ise, Güney Kore'ye gelerek burada hizmet veren Türk gazilere yardım için Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "Şimdi burada Türk gazileri ve yakınlarına dahiliye, hariciye, cilt ve genel cerrahide sağlık hizmeti veriyoruz" diye konuştu.
Muharip Gaziler Derneği Denizli Şubesi Başkanı Hamdi Helvacılar, Türk askerlerinin Kore'deki başarısından dolayı Güney Koreliler'in minnet borçlarını ödemek için Türkiye'ye geldiğini söyleyerek, "Güney Kore'den 30 kişilik sağlık ekibi, sadece Kore gazileri, eş ve çocuklarına değil, müracaatta bulunan tüm vatandaşlara sağlık hizmeti veriyor. Tedavinin yanı sıra ücretsiz ilaçlarını karşılıyorlar" şeklinde konuştu.
| |